Ana içeriğe atla

Aşçılık (Gastronomi)

Öğrenim Süresi: 2 yıl

Puan Türü: TYT

Öğrenim Dili: Türkçe

PROGRAM HAKKINDA

Aşçılık Programının amacı;  sektörün ihtiyacı olan aşçılık mesleğini yapabilecek, gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış, gelişime açık, araştırmacı, yaratıcı, çağın gerektirdiği teknolojiyi kullanabilen, insan ve çevre sağlığına önem veren, mesleki yabancı dil bilgisine sahip, iş hayatını pratik etmiş  bireyler yetiştirmenin yanı sıra, Türk Mutfak Kültürünün akademik bir ortamda araştırılması, korunması, geliştirilmesi ve tanıtılmasıdır.

KİMLER KATILABİLİR?

TYT puan türünden 150  ve üstü puan alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.

PROGRAMIN KAZANIMLARI

  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını kavrar ve bu kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili   olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur.
  • Temel sosları ve türevlerini hazırlayabilir ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur, Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
  • Türk mutfağının tanıtımına katkı sağlar.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilir.
  • Otel ve restoran işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olarak, meslek alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilir.
  • Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek hazırlama ve mutfak planlama bilgi ve becerisine sahip olur.
  • İş güvenliği kurallarına uyar ve mutfakta iş güvenliği kurallarını alır.
  • Mutfak planlaması ve organizasyonu bilgi ve becerisine sahip olur.
  • Ekmek ve pastane ürünlerini hazırlama bilgi ve becerisine sahip olur.
  • Menü hazırlama ve yiyecek içecek maliyetlerini hesaplama becerisine sahip olur.  
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLEN LİSANS PROGRAMLARI

  • Aile ve Tüketici Bilimleri 
  • Beslenme ve Diyetetik 
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları 
  • Gıda Mühendisliği 
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği 

DGS GEÇİŞ YAPILABİLEN AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARI 

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım 
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • Turizm İşletmeciliği

KARİYER OLANAKLARI

Aşçılık programı mezunlarımız aşağıdaki alanlarda çalışabilirler:

  • Oteller
  • Turistik tesisler
  • Catering firmaları
  • Restaurantlar
  • Pastacılık sektörü
  • Yiyecek içecek işletmeleri
  • Ağırlama sektörü
  • Gıda fabrikaları
  • Aşçılık eğitimi veren kurumlar
  • Özel veya resmi kurumların mutfakları