Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin İçeriğiBu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması
2Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi
3Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı
4Satın Alma Kontrolü
5Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü
6Depolama ve Dağıtım Kontrolü
7Üretim Kontrolü
8ARA SINAV
9Gelir Kontrolü
10İçecek Maliyet Kontrol Süreci
11Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri
12Maliyet ve Satışların Analizi
13Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama
14Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması
15Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması
Kaynak
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin İçeriğiBu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması
2Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi
3Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı
4Satın Alma Kontrolü
5Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü
6Depolama ve Dağıtım Kontrolü
7Üretim Kontrolü
8ARA SINAV
9Gelir Kontrolü
10İçecek Maliyet Kontrol Süreci
11Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri
12Maliyet ve Satışların Analizi
13Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama
14Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması
15Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması
Kaynak
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu