Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
2 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
3 | Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı | |
4 | Satın Alma Kontrolü | |
5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
7 | Üretim Kontrolü | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Gelir Kontrolü | |
10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
13 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama | |
14 | Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması | |
15 | Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması |
Kaynak |
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ VE MALİYET KONTROLÜ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması,Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi,Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı,Satın Alma Kontrolü,Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü,Depolama ve Dağıtım Kontrolü,Üretim Kontrolü ,ARA SINAV,Gelir Kontrolü,İçecek Maliyet Kontrol Süreci,Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri,Maliyet ve Satışların Analizi,Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması,Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Maliyetler ile ilgili tanımlamaları kavrar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konaklama İşletmelerinin Turizm Sektörü İçindeki Yeri, Önemi ve Özellikleri, Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
2 | Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi | |
3 | Yiyecek Maliyet Kontrol Süreci Restoran ve Mutfak Otomasyon Programı | |
4 | Satın Alma Kontrolü | |
5 | Tesellüm (Teslim Alma)Kontrolü | |
6 | Depolama ve Dağıtım Kontrolü | |
7 | Üretim Kontrolü | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Gelir Kontrolü | |
10 | İçecek Maliyet Kontrol Süreci | |
11 | Yiyecek - İçecek Maliyet Kontrol Yöntemleri | |
12 | Maliyet ve Satışların Analizi | |
13 | Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama | |
14 | Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması | |
15 | Yiyecek- İçecek Faaliyetleri İle İlgili Dönemsel Verilerin İstatistiksel Yöntemlerle Raporlanması |
Kaynak |
- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü, Kollektif. Detay Yayıncılık 2017 - Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Osman Avşar Kurgun, Alparslan Usal. Detay Yayıncılık 2006 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Satışların Analizi, Detay Yayıncılık 2012 - Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü, Hatipoğlu Yayınları 2018 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Nilüfer Koçak. Detay Yayıncılık 2016 - Food and Beverage Cost Control, Lea R. Dopson, David K. Hayes. Wiley 2015 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |