Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YÖRESEL MUTFAKLAR-Güz Dönemi1+458
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTürk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur.
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir.
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri
2Akdeniz Mutfağı
3Akdeniz Mutfağı
4Ege Mutfağı
5Ege Mutfağı
6İç Anadolu Mutfağı,
7İç Anadolu Mutfağı,
8ARA SINAV
Kaynak
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YÖRESEL MUTFAKLAR-Güz Dönemi1+458
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTürk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur.
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir.
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri
2Akdeniz Mutfağı
3Akdeniz Mutfağı
4Ege Mutfağı
5Ege Mutfağı
6İç Anadolu Mutfağı,
7İç Anadolu Mutfağı,
8ARA SINAV
Kaynak
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu