Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖRESEL MUTFAKLAR | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur. | ||
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir. | ||
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri | |
2 | Akdeniz Mutfağı | |
3 | Akdeniz Mutfağı | |
4 | Ege Mutfağı | |
5 | Ege Mutfağı | |
6 | İç Anadolu Mutfağı, | |
7 | İç Anadolu Mutfağı, | |
8 | ARA SINAV |
Kaynak |
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YÖRESEL MUTFAKLAR | - | Güz Dönemi | 1+4 | 5 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türk mutfağında yörelere göre farklılıkları, nedenlerini kavrama, yöresel yemekleri hazırlama ve menülerde kullanma becerisini kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri,Akdeniz Mutfağı ,Akdeniz Mutfağı ,Ege Mutfağı ,Ege Mutfağı ,İç Anadolu Mutfağı, ,İç Anadolu Mutfağı, ,ARA SINAV; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Türkiye’deki yöresel mutfak kültürüne hakim olur. | ||
Türkiye’deki bölgelerin özellikleri ve yemek kültürünü bilir. | ||
Marmara bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Akdeniz bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Ege bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Güneydoğu bölgesinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. | ||
Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ün kazanmış yemekleri ve özelliklerini bilir, uygular. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Türkiye’de Yemek Kültürü, Özellikleri, Bölgelere Göre Değişiklik Göstermesinin Nedenleri, Coğrafi işaretler, Menşe, Mahreç işaretleri | |
2 | Akdeniz Mutfağı | |
3 | Akdeniz Mutfağı | |
4 | Ege Mutfağı | |
5 | Ege Mutfağı | |
6 | İç Anadolu Mutfağı, | |
7 | İç Anadolu Mutfağı, | |
8 | ARA SINAV |
Kaynak |
- Gülhan KARA, Ege ve Akdeniz Sofralarından 100 Nefis Tarif - Nevin HALICI, Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı, Doğan Dergi Yayıncılık - Nevin HALICI, Akdeniz Bölgesi Yemekleri. Arı Basımevi - Deniz GÜRSOY, Kuzeyden Güneye Doğudan Batıya Yöresel Mutfağımız, Oğlak Yayınları - Nevin HALICI, Ege Bölgesi Yemekleri. Ankara Güven Matbaası - Sema TEMİZKAN, Tursu - Nevin HALICI, Güneydoğu Anadolu Yemekleri. Arı Ofset Matbaacılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |