Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK YÖNETİMİ-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerimizin, işletme mutfağının kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili, yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfak Tanımı, Çeşitleri ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,,Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,,Otel İşletmelerinde Mutfak Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,,Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri, Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,,Banket mutfağı alanını planlama.
Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
,Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması ),ARA SINAV ,Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu,Soğuk ve kuru depoları planlama,Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi,Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması,Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. ,Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
,Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfağın sektördeki yeri ve önemi konusunda bilgi sahibi olur.
İşletme ve üretim şekilleri hakkında bilgi sahibi olur.
Mutfak organizasyonu yapabilir.
Mutfak tasarımı ve donanımı ile ilgili bilgi sahibi olur.
Mutfakta alınması gereken hijyen ve sanitasyon ve güvenlik kurallarını bilir.
Mutfağın bölümlerine göre donanımının nasıl olacağına dair bilgi sahibi olur.
Mutfağın bölümüne uygun planlama, araç gereç seçimi yapar.
Mutfakta iş kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri bilir. Kazalarda ilk yardım yapar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mutfak Tanımı, Çeşitleri ve Tarihsel Gelişimi
2Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,
3Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,
4Otel İşletmelerinde Mutfak Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,
5Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri, Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,
6Banket mutfağı alanını planlama.
Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
7Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması )
8ARA SINAV
9Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu
10Soğuk ve kuru depoları planlama
11Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi
12Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması
13Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım.
14Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
15Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
Kaynak
- Dr. Deniz Ayse YAZICIOĞLU, Mutfak Tasarım Süreci - Ercihan DÜZGÜNOĞLU, Otellerde Mutfak Planlaması - Nazife KÜÇÜKASLAN, Mutfak Hizmetleri Yönetimi - Prof. Dr. L. Bikem SÜZEN, Temel İlk Yardım - Deniz KARAMEŞEOĞLU, Profesyonel Mutfaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MUTFAK YÖNETİMİ-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerimizin, işletme mutfağının kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili, yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Mutfak Tanımı, Çeşitleri ve Tarihsel Gelişimi,Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,,Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,,Otel İşletmelerinde Mutfak Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,,Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri, Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,,Banket mutfağı alanını planlama.
Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
,Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması ),ARA SINAV ,Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu,Soğuk ve kuru depoları planlama,Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi,Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması,Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım. ,Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
,Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Mutfağın sektördeki yeri ve önemi konusunda bilgi sahibi olur.
İşletme ve üretim şekilleri hakkında bilgi sahibi olur.
Mutfak organizasyonu yapabilir.
Mutfak tasarımı ve donanımı ile ilgili bilgi sahibi olur.
Mutfakta alınması gereken hijyen ve sanitasyon ve güvenlik kurallarını bilir.
Mutfağın bölümlerine göre donanımının nasıl olacağına dair bilgi sahibi olur.
Mutfağın bölümüne uygun planlama, araç gereç seçimi yapar.
Mutfakta iş kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri bilir. Kazalarda ilk yardım yapar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Mutfak Tanımı, Çeşitleri ve Tarihsel Gelişimi
2Mutfak Hizmetlerinin Yönetimi, Organizasyonu, Görev Tanımları ve Verimli Çalışma,
3Mutfak Hizmetlerinde Görev Alan Personelin Sınıflandırması ve Özellikleri,
4Otel İşletmelerinde Mutfak Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Araç Gereçler, Otel İşletmeleri Mutfaklarında Kullanılan Sabit Olmayan Araç Gereçler,
5Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Uygulamaları, Mutfakta Alınması Gerekli Olan Güvenlik Önlemleri, Mutfakta HACCP Uygulamaları ve Önemi,
6Banket mutfağı alanını planlama.
Kurum mutfağı (Table d’hote mutfak) alanını planlama A’la carte mutfağı üretim alanını planlama , oda servisi mutfak alanını planlama
7Pasta ve ekmek üretim alanını planlama (glutensiz mutfak planlaması )
8ARA SINAV
9Bulaşıkhane planlaması ve organizasyonu
10Soğuk ve kuru depoları planlama
11Atık ayrıştırma sistemleri ve atık odası, atık transferi
12Çikolata ve özel mutfak alanlarının planlanması
13Mutfakta ortaya çıkabilecek kazalar ve ilk yardım.
14Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
15Personelin seçimi ve eğitimi,
İş performansını arttırıcı çalışmalar
Kaynak
- Dr. Deniz Ayse YAZICIOĞLU, Mutfak Tasarım Süreci - Ercihan DÜZGÜNOĞLU, Otellerde Mutfak Planlaması - Nazife KÜÇÜKASLAN, Mutfak Hizmetleri Yönetimi - Prof. Dr. L. Bikem SÜZEN, Temel İlk Yardım - Deniz KARAMEŞEOĞLU, Profesyonel Mutfaklar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu