Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MENÜ PLANLAMA | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitliliği ve menü örnekleri,Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler,Menü planlamada maliyet kontrolü,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Satın alma ve menü,Servis ve menü,Bilgisayarlı menü yönetimi,Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar. | ||
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar. | ||
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar. | ||
Menü planlama hazırlıklarını yapar. | ||
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler. | ||
Özel durumlara uygun menü planlar. | ||
Menü yönetim ve denetimini sağlar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi | |
2 | Menü tanımı, sınıflandırılması | |
3 | Menü çeşitliliği ve menü örnekleri | Menü hazırlama uygulaması |
4 | Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler | Standart reçete hazırlama uygulaması |
5 | Menü planlamada maliyet kontrolü | Maliyet kontrolü uygulaması |
6 | Menü fiyatlama | Fiyatlandırma uygulamaları |
7 | Menü analizi | Menü analizi uygulamaları |
8 | Ara Sınav | |
9 | Menü planlama ve beslenme | |
10 | Satın alma ve menü | |
11 | Servis ve menü | |
12 | Bilgisayarlı menü yönetimi | |
13 | Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları | |
14 | Menülerin sunumu | Menü sunumu uygulaması |
15 | Menülerin Sunumu | Menü sunumu uygulaması |
Kaynak |
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MENÜ PLANLAMA | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Emre ÇELEBİ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitliliği ve menü örnekleri,Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler,Menü planlamada maliyet kontrolü,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Satın alma ve menü,Servis ve menü,Bilgisayarlı menü yönetimi,Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar. | ||
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar. | ||
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar. | ||
Menü planlama hazırlıklarını yapar. | ||
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler. | ||
Özel durumlara uygun menü planlar. | ||
Menü yönetim ve denetimini sağlar. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi | |
2 | Menü tanımı, sınıflandırılması | |
3 | Menü çeşitliliği ve menü örnekleri | Menü hazırlama uygulaması |
4 | Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler | Standart reçete hazırlama uygulaması |
5 | Menü planlamada maliyet kontrolü | Maliyet kontrolü uygulaması |
6 | Menü fiyatlama | Fiyatlandırma uygulamaları |
7 | Menü analizi | Menü analizi uygulamaları |
8 | Ara Sınav | |
9 | Menü planlama ve beslenme | |
10 | Satın alma ve menü | |
11 | Servis ve menü | |
12 | Bilgisayarlı menü yönetimi | |
13 | Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları | |
14 | Menülerin sunumu | Menü sunumu uygulaması |
15 | Menülerin Sunumu | Menü sunumu uygulaması |
Kaynak |
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |