Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitliliği ve menü örnekleri,Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler,Menü planlamada maliyet kontrolü,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Satın alma ve menü,Servis ve menü,Bilgisayarlı menü yönetimi,Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi
2Menü tanımı, sınıflandırılması
3Menü çeşitliliği ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler Standart reçete hazırlama uygulaması
5Menü planlamada maliyet kontrolü Maliyet kontrolü uygulaması
6Menü fiyatlama Fiyatlandırma uygulamaları
7Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8Ara Sınav
9Menü planlama ve beslenme
10Satın alma ve menü
11Servis ve menü
12Bilgisayarlı menü yönetimi
13Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları
14Menülerin sunumuMenü sunumu uygulaması
15Menülerin SunumuMenü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
MENÜ PLANLAMA-Bahar Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi,Menü tanımı, sınıflandırılması,Menü çeşitliliği ve menü örnekleri,Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler,Menü planlamada maliyet kontrolü,Menü fiyatlama,Menü analizi ,Ara Sınav,Menü planlama ve beslenme,Satın alma ve menü,Servis ve menü,Bilgisayarlı menü yönetimi,Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları,Menülerin sunumu,Menülerin Sunumu; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Menü ve menü ile ilgili temel kavramları açıklar.
Menüleri sınıflandırır ve yorumlar.
Menü planlama ilke ve yöntemlerini kavrar.
Menü planlama hazırlıklarını yapar.
Çeşitli gruplara yönelik menüler düzenler.
Özel durumlara uygun menü planlar.
Menü yönetim ve denetimini sağlar.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi
2Menü tanımı, sınıflandırılması
3Menü çeşitliliği ve menü örnekleri Menü hazırlama uygulaması
4Menüde süreç, menü planlamada sınırlılıklar ve Standart Reçeteler Standart reçete hazırlama uygulaması
5Menü planlamada maliyet kontrolü Maliyet kontrolü uygulaması
6Menü fiyatlama Fiyatlandırma uygulamaları
7Menü analizi Menü analizi uygulamaları
8Ara Sınav
9Menü planlama ve beslenme
10Satın alma ve menü
11Servis ve menü
12Bilgisayarlı menü yönetimi
13Farklı guruplara menü hazırlama uygulamaları
14Menülerin sunumuMenü sunumu uygulaması
15Menülerin SunumuMenü sunumu uygulaması
Kaynak
- Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle Menü Planlama ve Yönetimi, Hüseyin Altınel. Detay Yayıncılık 2017 - Menü Planlama, Aydan Bekar, Burhan Kılıç. Beta yayınları 2017 - Profitable Menu Planning, John A. Drysdale , John Courtney , Jennifer Adams Galipeau. Pearson Education 2007 - Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması Ayşe BAYSAL, Nazife KÜÇÜKASLAN, Ekin Yayınevi 2009

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu