Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TÜRK MUTFAĞI-Güz Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Şule KARANFİL
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTürk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek.
Dersin İçeriğiBu ders; Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır.
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular.
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
2Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları
3Türk mutfağında çorbalarTürk mutfağında çorba uygulamaları
4Türk mutfağında et yemekleriTürk mutfağında et yemekleri uygulamaları
5Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler
Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
6Türk mutfağında sebze yemekleriTürk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları
7Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
8ARA SINAV
9Türk mutfağında kuru baklagil yemekleriTürk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları
10Türk mutfağında mezeler Türk mutfağında meze uygulamaları
11Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleriTürk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
12Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleriTürk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
13Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları
14Türk mutfağında saklama yöntemleri
15Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemeklerTürk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları
16GENEL DEĞERLENDİRME
Kaynak
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
TÜRK MUTFAĞI-Güz Dönemi1+457
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Şule KARANFİL
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıTürk beslenme kültürünün önemi ve özellikleri kavrayarak, Türk mutfağına özgü yemekleri hazırlayabilmelerini sağlamak ve Türk mutfağının gelişimine katkı sağlayabilecek bilgi düzeyine getirmek.
Dersin İçeriğiBu ders; Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
,Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları,Türk mutfağında çorbalar,Türk mutfağında et yemekleri,Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,Türk mutfağında sebze yemekleri,Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler ,ARA SINAV,Türk mutfağında kuru baklagil yemekleri,Türk mutfağında mezeler ,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri,Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları ,Türk mutfağında saklama yöntemleri,Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemekler,GENEL DEĞERLENDİRME; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Türk mutfağı ve tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
Türk mutfağında kullanılan araç gereçleri tanır.
Türk mutfağındaki pişirme tekniklerini bilir ve uygular.
Türk mutfağında yapılan yemekler hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
Türk mutfağında yapılan tatlılar ve saklama yöntemlerini bilir ve uygular.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Türk mutfağının tarihçesi,
Türk beslenme kültürü,
Türk mutfağı donanımı,
Türk mutfağında kullanılan araç ve gereçler.
2Türk mutfağında yemek pişirme teknikleri-Pişirme Yöntemi Uygulamaları
3Türk mutfağında çorbalarTürk mutfağında çorba uygulamaları
4Türk mutfağında et yemekleriTürk mutfağında et yemekleri uygulamaları
5Türk mutfağında sebze yemekleri
Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler
Türk mutfağında sebze yemekleri ve tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
6Türk mutfağında sebze yemekleriTürk mutfağında sebze yemekleri uygulamaları
7Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemekler Türk mutfağında tahıllardan yapılan yemek uygulamaları
8ARA SINAV
9Türk mutfağında kuru baklagil yemekleriTürk mutfağında kurubaklagil yemek uygulamaları
10Türk mutfağında mezeler Türk mutfağında meze uygulamaları
11Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleriTürk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
12Türk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleriTürk mutfağında hamur işleri ve ekmek çeşitleri uygulamaları
13Türk mutfağında saklama yöntemleri, kış hazırlıkları
14Türk mutfağında saklama yöntemleri
15Türk mutfağında özel günlerde yapılan yemeklerTürk mutfağında özel günlerde yapılan yemek uygulamaları
16GENEL DEĞERLENDİRME
Kaynak
- Necip USTA , Türk Mutfak Sanatı - Nevin HALICI Türk Mutfağı - Eyüp Kemal SEVİNÇ, Sonsuz Türk Mutfağı - Leman CILIZOĞLU ERYILMAZ ,Türk Mutfağından Seçme Yemekler - Nevin HALICI , Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. Yayınları, Ankara - Murat BELGE , Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul - Arif BİLGİN ,Özge SAMANCI, Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu