Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ TARİHİ VE TERMİNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastronominin; ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirilmesinin yapılmasını sağlamaktır. Yemek, kültür ve turizm ilişkisini kurmaları, gastronomide kullanılan yeni trendler hakkında bilgisi kazandırılarak araştırmacı, yenilikçi meslek elemanı olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastronomide Yeni Akımlar,İlk İnsanlarda Beslenme ,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Mezopotamya Mutfağı,Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü,Antik Mısır Mutfak Kültürü,Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi,Vize,Orta Çağda Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar ,Rönesans ve İtalyan Mutfağı,Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü,Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi ,Gastronomide Yeni Akımlar,Gastronomide Yeni Akımlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Aşçılık mesleğinin önemini bilir.
Gastronomi terminolojisine hâkim olur.
Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve içecek anlayışını bilir.
İlk uygarlıklarda yiyecek içecek anlayışını bilir.
Mezopotamya mutfağı hakkında bilgiye sahip olur.
Eski Yunan, Roma, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları, Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak kültürü, Modern Çağ da Fransız Mutfağının Gelişimi, Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi gibi konuları bilir.
Gastronomideki yeni akımlar, Moleküler Gastronomi, Cittaslow, Füzyon mutfak, Vejeteryan mutfak vs gibi konuları bilir.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
0Gastronomide Yeni Akımlar
1İlk İnsanlarda Beslenme
2Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
3Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
4Mezopotamya Mutfağı
5Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü
6Antik Mısır Mutfak Kültürü
7Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi
8Vize
9Orta Çağda Avrupa Mutfağı
10 Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
11Rönesans ve İtalyan Mutfağı
12Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü
13Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi
14Gastronomide Yeni Akımlar
15Gastronomide Yeni Akımlar
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Murat BELGE, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL,Türkçe, Beslenme Sanat, Kültür ve Mutfak Antropolojisi, - Phyllis Pray BOBER, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, - John WİLEY & Sons, Canada Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, - Deniz GÜRSOY, Gastronomi Tarhi, Oğlak Yayınları, 2014 - Deniz GÜRSOY Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, , Oğlak Güzel Kitapları, İstanbul - Anadolu Üniversitesi, Gastronomi Tarihi ders kitabı, ESKİŞEHİR,2015.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTRONOMİ TARİHİ VE TERMİNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Emre ÇELEBİ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastronominin; ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirilmesinin yapılmasını sağlamaktır. Yemek, kültür ve turizm ilişkisini kurmaları, gastronomide kullanılan yeni trendler hakkında bilgisi kazandırılarak araştırmacı, yenilikçi meslek elemanı olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastronomide Yeni Akımlar,İlk İnsanlarda Beslenme ,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri,Mezopotamya Mutfağı,Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü,Antik Mısır Mutfak Kültürü,Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi,Vize,Orta Çağda Avrupa Mutfağı, Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar ,Rönesans ve İtalyan Mutfağı,Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü,Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi ,Gastronomide Yeni Akımlar,Gastronomide Yeni Akımlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Aşçılık mesleğinin önemini bilir.
Gastronomi terminolojisine hâkim olur.
Tarih öncesi çağlarda yiyecek ve içecek anlayışını bilir.
İlk uygarlıklarda yiyecek içecek anlayışını bilir.
Mezopotamya mutfağı hakkında bilgiye sahip olur.
Eski Yunan, Roma, Mısır ve Uzak Doğu mutfakları, Ortaçağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak kültürü, Modern Çağ da Fransız Mutfağının Gelişimi, Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi gibi konuları bilir.
Gastronomideki yeni akımlar, Moleküler Gastronomi, Cittaslow, Füzyon mutfak, Vejeteryan mutfak vs gibi konuları bilir.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
0Gastronomide Yeni Akımlar
1İlk İnsanlarda Beslenme
2Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
3Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
4Mezopotamya Mutfağı
5Antik Çağda Yunan Mutfak Kültürü
6Antik Mısır Mutfak Kültürü
7Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Gelişimi
8Vize
9Orta Çağda Avrupa Mutfağı
10 Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
11Rönesans ve İtalyan Mutfağı
12Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü
13Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi
14Gastronomide Yeni Akımlar
15Gastronomide Yeni Akımlar
16Genel Değerlendirme
Kaynak
- Murat BELGE, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü - Prof. Dr.Türkan KUTLUAY MERDOL,Türkçe, Beslenme Sanat, Kültür ve Mutfak Antropolojisi, - Phyllis Pray BOBER, Antik ve Ortaçağda Yemek Kültürü, - John WİLEY & Sons, Canada Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, - Deniz GÜRSOY, Gastronomi Tarhi, Oğlak Yayınları, 2014 - Deniz GÜRSOY Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, , Oğlak Güzel Kitapları, İstanbul - Anadolu Üniversitesi, Gastronomi Tarihi ders kitabı, ESKİŞEHİR,2015.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu