Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA TEKNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar,Besin Ögeleri 1. Proteinler 2.Karbonhidratlar ,3.Vitaminler 4.Mineraller ,5.Yağ 6.su,Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,ARA SINAV,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Genel Sınav; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir. | ||
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir. | ||
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir. | ||
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir. | ||
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar | |
2 | Besin Ögeleri 1. Proteinler 2.Karbonhidratlar | |
3 | 3.Vitaminler 4.Mineraller | |
4 | 5.Yağ 6.su | |
5 | Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri | |
6 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | |
7 | Et ve Et Ürünleri Teknolojisi | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Tahıl ( hububat ) Teknolojisi | |
10 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi | |
11 | Yağ Teknolojisi | |
12 | Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi | |
13 | İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi | |
14 | Gıda Katkı Maddeleri | |
15 | Gıda Katkı Maddeleri | |
16 | Genel Sınav |
Kaynak |
- Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık, - Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları, - Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık - Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Gıda Teknolojisi, Sidas Yayıncılık - Nevzat Aypek, Şeref Kavak, Şerife Ünüvar, Ahmet Çalışkan, Gıda/Besin Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GIDA TEKNOLOJİSİ | - | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 3 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Beslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar,Besin Ögeleri 1. Proteinler 2.Karbonhidratlar ,3.Vitaminler 4.Mineraller ,5.Yağ 6.su,Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,ARA SINAV,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Genel Sınav; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir. | ||
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir. | ||
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir. | ||
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir. | ||
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | ||
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar | |
2 | Besin Ögeleri 1. Proteinler 2.Karbonhidratlar | |
3 | 3.Vitaminler 4.Mineraller | |
4 | 5.Yağ 6.su | |
5 | Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri | |
6 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | |
7 | Et ve Et Ürünleri Teknolojisi | |
8 | ARA SINAV | |
9 | Tahıl ( hububat ) Teknolojisi | |
10 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi | |
11 | Yağ Teknolojisi | |
12 | Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi | |
13 | İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi | |
14 | Gıda Katkı Maddeleri | |
15 | Gıda Katkı Maddeleri | |
16 | Genel Sınav |
Kaynak |
- Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık, - Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları, - Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık - Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Gıda Teknolojisi, Sidas Yayıncılık - Nevzat Aypek, Şeref Kavak, Şerife Ünüvar, Ahmet Çalışkan, Gıda/Besin Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |