Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar,Besin Ögeleri
1. Proteinler 2.Karbonhidratlar
,3.Vitaminler 4.Mineraller ,5.Yağ 6.su,Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,ARA SINAV,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar
2Besin Ögeleri
1. Proteinler 2.Karbonhidratlar
33.Vitaminler 4.Mineraller
45.Yağ 6.su
5Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri
6Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
7Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
8ARA SINAV
9Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
10Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
11Yağ Teknolojisi
12Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
13İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi
14Gıda Katkı Maddeleri
15Gıda Katkı Maddeleri
16Genel Sınav
Kaynak
- Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık, - Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları, - Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık - Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Gıda Teknolojisi, Sidas Yayıncılık - Nevzat Aypek, Şeref Kavak, Şerife Ünüvar, Ahmet Çalışkan, Gıda/Besin Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GIDA TEKNOLOJİSİ-Güz Dönemi2+023
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiÖn Lisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Fatma Betül ÇETİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ile ilgili temel kavramları açıklayabilme, Türk Gıda Mevzuatına uygun satın alma, üretim, depolama, satış ve servis yapabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandırma.
Dersin İçeriğiBu ders; Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar,Besin Ögeleri
1. Proteinler 2.Karbonhidratlar
,3.Vitaminler 4.Mineraller ,5.Yağ 6.su,Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri,Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,Et ve Et Ürünleri Teknolojisi,ARA SINAV,Tahıl ( hububat ) Teknolojisi,Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi,Yağ Teknolojisi,Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi,İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi,Gıda Katkı Maddeleri,Gıda Katkı Maddeleri,Genel Sınav; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Gıda bilimi ve teknolojisi, beslenme ile İlgili temel kavramları bilir.
Besin ögelerinin kimyasal yapılarını vücuttaki görevlerini bilir.
Yiyeceklerin besin ögelerini kaybetmemeleri için yapılması gerekenleri bilir.
Besinleri işleme ve saklama yöntemlerini bilir.
Besinlerin üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddelerinin hangi ürünlerde, hangi amaçla, nasıl kullanıldığını, yararlarını ve zararlarını bilir, kullanımda buna dikkat eder.
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gıda Bilimi ve Teknolojisine Giriş, Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar
2Besin Ögeleri
1. Proteinler 2.Karbonhidratlar
33.Vitaminler 4.Mineraller
45.Yağ 6.su
5Besin İşleme ve Temel Muhafaza Yöntemleri
6Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
7Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
8ARA SINAV
9Tahıl ( hububat ) Teknolojisi
10Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
11Yağ Teknolojisi
12Şeker ve Şekerli Ürünler Teknolojisi
13İçecek Teknolojisi - Su Teknolojiisi
14Gıda Katkı Maddeleri
15Gıda Katkı Maddeleri
16Genel Sınav
Kaynak
- Prof.Dr.Sıdıka BULDUK, Gıda Teknolojisi, Detay Yayıncılık, - Dr.Saime ERDOĞAN , Beslenme ve Besin Teknolojisi, İdefiks Yayınları, - Prof. Dr. Necati Akbulut ,Doç. Dr. Cem Karagözlü, Gıda bilimi ve teknolojisi ,Sidas Yayıncılık - Prof. Dr. Arsan BİLİŞLİ, Gıda Teknolojisi, Sidas Yayıncılık - Nevzat Aypek, Şeref Kavak, Şerife Ünüvar, Ahmet Çalışkan, Gıda/Besin Teknolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu