Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MUTFAK TASARIM İLKELERİ | ICMT2210805 | Bahar Dönemi | 1+2 | 3 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mutfak mekânı ile ilgili genel bilgileri kavrama Mutfakta kullanıcı gereksinmeleri Mutfak mekânı ile ilgili antropometrik boyutları öğrenme, Mutfakta yer alan eylemler, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni hakkında bilgi sahibi olma, Mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri ve günümüz mutfak tasarımlarında malzeme ve detaylara hakim olma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konutlarda mutfak tasarımı ve ergonomi.,Antropometri ve temel hareketlere ilişkin boyutlar.,Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar.,Konut mutfaklarında tasarım kriterleri.,Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut birimi içerisindeki yeri ve diğer mekanlarla ilişkisi.,Mutfakta çalışma yüzeyleri ve mutfaktaki çalışma merkezleri.,Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları.,Ara sınav,Mutfaktaki tezgahlar ve mutfakta depolama üniteleri,Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türleri. Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. ,Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar.,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Final sınavı; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türlerini bilir. | ||
Konut mutfaklarında yer alması gereken donatı elemanlarını bilir. | ||
Konut mutfağında her alana özgü işleyiş şeması hazırlayabilir. | ||
Konut mutfağı uygulama projesini detaylarıyla hazırlar. | ||
Konut mutfaklarında kullanılan aksesuarları ve kullanım alanlarını bilir. | ||
Mutfak mekanında işleyişe uygun plan çözümlemesi yapar. | ||
Mutfak mekanında yer alması gereken donatı elemanlarını bilir. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konutlarda mutfak tasarımı ve ergonomi. | |
2 | Antropometri ve temel hareketlere ilişkin boyutlar. | |
3 | Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar. | |
4 | Konut mutfaklarında tasarım kriterleri. | |
5 | Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut birimi içerisindeki yeri ve diğer mekanlarla ilişkisi. | |
6 | Mutfakta çalışma yüzeyleri ve mutfaktaki çalışma merkezleri. | |
7 | Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları. | |
8 | Ara sınav | |
9 | Mutfaktaki tezgahlar ve mutfakta depolama üniteleri | |
10 | Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türleri. Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. | |
11 | Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. | |
12 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
13 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
14 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
15 | Final sınavı |
Kaynak |
Deniz Ayşe Yazıcıoğlu, Mutfak Tasarım Süreci: Analiz, Karar, Planlama, Literatür Yayıncılık Mary Fisher Knott, Kitchen and Bath DesignAĞAT, NİLÜFER, Konut tasarımında mutfağın etkisi ve mutfak tasarımı, İTÜ Mimarlık Fakültesi ESRA AYKUL, Mutfak tasarımında renk kullanımı ve rengin belirlenmesine etki eden ögelerin belirlenmesi KEMAL YILDIRIM, Konut mutfaklarının mekan ve donatı organizasyonunda ergonomik yaklaşım İPEK FİTOZ, Islak hacimlerin tarihsel perspektif içinde gelişimi GÜLTEN CÖMERT, Konut mutfaklarının geçmişten günümüze gelişimiPile, J.F. (1995) Interior Design. Hary N Abrams, Incorpotated: NYBaytin, N (1980) Konut Islak Mekanları, Tübitak: ANKARA |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1 - Alanı ile ilgili mesleki sorumluluk ve etik kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. Alanı ile ilgili tasarlamış olduğu iç mekan projelerinin gerçekleşebilmesi için gerekli bilgi ve uluslararası standartlara göre teknik bilgi düzeyine sahiptir. Alanı ile ilgili bilimsel bilgiye ulaşma, yenilikleri takip etme, bağımsız tasarlama ve güvenine sahiptir. | ||||||
2 | 2 - Tasarlama sürecinde ihtiyacı olan teknik bilgiye sahiptir. Tasarlama, kurgulama, yürütme, sonuçlarını değerlendirme ve uygulama sürecini gerçekleştirebilecek bilgiye sahip olur. Malzeme, teknoloji ve üretim yöntemlerini bilir, bu yöntemlere uygun yeni projeler önerebilme yetisine sahiptir. Teknik resim kurallarını bilir, buna uygun iç mekan projesi teknik detayları çözümleyebilecek ve ölçülendirme kurallarına uygun proje çizebilecek donanıma sahiptir. Alanı ile ilgili yasal sorumlulukları tanıma ve sorumlulukları projesine dökebilme becerisine sahiptir. | ||||||
3 | 3 - Ekip halinde çalışma yürütebilme ve teknolojin gereklerine göre bireysel proje üretebilme yetkinliğine sahiptir. | ||||||
4 | 4 - Alanı ile ilgili öğrenmiş olduğu sanatsal ve teknik bilgiyi sürekli geliştirerek, yeni önermelerde bulunabilir. | ||||||
5 | 5 - Tasarladığı projeleri çeşitli çizim teknikleri aktarabilir. Toplumsal çevre bilinci içerisinde gerçekleştirmiş olduğu tasarımları çeşitli platformlarda sözlü ve yazılı ifadeler ile aktarabilir. | ||||||
6 | 6 - Alanına özgü edinmiş olduğu bilgi ile, toplumun yaşam seviyesini yukarılara taşıyabilecek yaşam alanları geliştirebilir. Tasarladığı yaşam alanları için endüstriyel anlamda üretilebilen mobilya tasarımları hakkında önermelerde bulunabilir. |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MUTFAK TASARIM İLKELERİ | ICMT2210805 | Bahar Dönemi | 1+2 | 3 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mutfak mekânı ile ilgili genel bilgileri kavrama Mutfakta kullanıcı gereksinmeleri Mutfak mekânı ile ilgili antropometrik boyutları öğrenme, Mutfakta yer alan eylemler, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni hakkında bilgi sahibi olma, Mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri ve günümüz mutfak tasarımlarında malzeme ve detaylara hakim olma. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Konutlarda mutfak tasarımı ve ergonomi.,Antropometri ve temel hareketlere ilişkin boyutlar.,Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar.,Konut mutfaklarında tasarım kriterleri.,Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut birimi içerisindeki yeri ve diğer mekanlarla ilişkisi.,Mutfakta çalışma yüzeyleri ve mutfaktaki çalışma merkezleri.,Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları.,Ara sınav,Mutfaktaki tezgahlar ve mutfakta depolama üniteleri,Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türleri. Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. ,Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar.,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme,Final sınavı; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türlerini bilir. | ||
Konut mutfaklarında yer alması gereken donatı elemanlarını bilir. | ||
Konut mutfağında her alana özgü işleyiş şeması hazırlayabilir. | ||
Konut mutfağı uygulama projesini detaylarıyla hazırlar. | ||
Konut mutfaklarında kullanılan aksesuarları ve kullanım alanlarını bilir. | ||
Mutfak mekanında işleyişe uygun plan çözümlemesi yapar. | ||
Mutfak mekanında yer alması gereken donatı elemanlarını bilir. |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Konutlarda mutfak tasarımı ve ergonomi. | |
2 | Antropometri ve temel hareketlere ilişkin boyutlar. | |
3 | Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar. | |
4 | Konut mutfaklarında tasarım kriterleri. | |
5 | Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut birimi içerisindeki yeri ve diğer mekanlarla ilişkisi. | |
6 | Mutfakta çalışma yüzeyleri ve mutfaktaki çalışma merkezleri. | |
7 | Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları. | |
8 | Ara sınav | |
9 | Mutfaktaki tezgahlar ve mutfakta depolama üniteleri | |
10 | Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türleri. Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. | |
11 | Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar. | |
12 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
13 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
14 | Proje görüşmesi, eskiz geliştirme-değerlendirme | |
15 | Final sınavı |
Kaynak |
Deniz Ayşe Yazıcıoğlu, Mutfak Tasarım Süreci: Analiz, Karar, Planlama, Literatür Yayıncılık Mary Fisher Knott, Kitchen and Bath DesignAĞAT, NİLÜFER, Konut tasarımında mutfağın etkisi ve mutfak tasarımı, İTÜ Mimarlık Fakültesi ESRA AYKUL, Mutfak tasarımında renk kullanımı ve rengin belirlenmesine etki eden ögelerin belirlenmesi KEMAL YILDIRIM, Konut mutfaklarının mekan ve donatı organizasyonunda ergonomik yaklaşım İPEK FİTOZ, Islak hacimlerin tarihsel perspektif içinde gelişimi GÜLTEN CÖMERT, Konut mutfaklarının geçmişten günümüze gelişimiPile, J.F. (1995) Interior Design. Hary N Abrams, Incorpotated: NYBaytin, N (1980) Konut Islak Mekanları, Tübitak: ANKARA |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1 - Alanı ile ilgili mesleki sorumluluk ve etik kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. Alanı ile ilgili tasarlamış olduğu iç mekan projelerinin gerçekleşebilmesi için gerekli bilgi ve uluslararası standartlara göre teknik bilgi düzeyine sahiptir. Alanı ile ilgili bilimsel bilgiye ulaşma, yenilikleri takip etme, bağımsız tasarlama ve güvenine sahiptir. | ||||||
2 | 2 - Tasarlama sürecinde ihtiyacı olan teknik bilgiye sahiptir. Tasarlama, kurgulama, yürütme, sonuçlarını değerlendirme ve uygulama sürecini gerçekleştirebilecek bilgiye sahip olur. Malzeme, teknoloji ve üretim yöntemlerini bilir, bu yöntemlere uygun yeni projeler önerebilme yetisine sahiptir. Teknik resim kurallarını bilir, buna uygun iç mekan projesi teknik detayları çözümleyebilecek ve ölçülendirme kurallarına uygun proje çizebilecek donanıma sahiptir. Alanı ile ilgili yasal sorumlulukları tanıma ve sorumlulukları projesine dökebilme becerisine sahiptir. | ||||||
3 | 3 - Ekip halinde çalışma yürütebilme ve teknolojin gereklerine göre bireysel proje üretebilme yetkinliğine sahiptir. | ||||||
4 | 4 - Alanı ile ilgili öğrenmiş olduğu sanatsal ve teknik bilgiyi sürekli geliştirerek, yeni önermelerde bulunabilir. | ||||||
5 | 5 - Tasarladığı projeleri çeşitli çizim teknikleri aktarabilir. Toplumsal çevre bilinci içerisinde gerçekleştirmiş olduğu tasarımları çeşitli platformlarda sözlü ve yazılı ifadeler ile aktarabilir. | ||||||
6 | 6 - Alanına özgü edinmiş olduğu bilgi ile, toplumun yaşam seviyesini yukarılara taşıyabilecek yaşam alanları geliştirebilir. Tasarladığı yaşam alanları için endüstriyel anlamda üretilebilen mobilya tasarımları hakkında önermelerde bulunabilir. |