Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL MİKROBİYOLOJİ | ADS1110416 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Sümeyra NURDAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobiyoloji alanında temel bilgileri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar,Laboratuvarda uygulanacak çalışma kuralları,Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar,Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri,Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması,Bakterileri genetiği ve Antimikrobik maddeler,Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Boyalar ve boyama yöntemleri,Ara sınav,Stafilokok, streptokok, pnömokok ve basiller, mantarlar hakkında genel bilgi,Virüsler hakkında genel bilgi, bazı önemli virüs hastalıkları,Normal floralar ve örnek alma teknikleri,İmmunoloji’ye giriş, antijen-antikor reaksiyonları,Mikrobiyolojik tanı yöntemleri,Enfeksiyon hastalıklarına engel olabilecek mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmalardan korunma yolları,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Normal vücut florasını oluşturan mikroorganizmaları sayabilme Mikroorganizmaların patogenezini açıklayabilme Mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar) neden olduğu infeksiyon hastalıklarını ayırt edebilme Mikroorganizmalara tanı amacı ile uygulanan testleri sayabilme İnsanlarda lokal veya sistemik infeksiyonlara neden olan bakteri, mantar ve virüsleri sınıflandırabilme |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar | |
2 | Laboratuvarda uygulanacak çalışma kuralları | |
3 | Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar | |
4 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri | |
5 | Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması | |
6 | Bakterileri genetiği ve Antimikrobik maddeler | |
7 | Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Boyalar ve boyama yöntemleri | |
8 | Ara sınav | |
9 | Stafilokok, streptokok, pnömokok ve basiller, mantarlar hakkında genel bilgi | |
10 | Virüsler hakkında genel bilgi, bazı önemli virüs hastalıkları | |
11 | Normal floralar ve örnek alma teknikleri | |
12 | İmmunoloji’ye giriş, antijen-antikor reaksiyonları | |
13 | Mikrobiyolojik tanı yöntemleri | |
14 | Enfeksiyon hastalıklarına engel olabilecek mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmalardan korunma yolları | |
15 | Genel Değerlendirme |
Kaynak |
- Öğretim elemanı ders notu |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | ||||||
2 | Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. | ||||||
3 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | ||||||
4 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. | ||||||
5 | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. | ||||||
6 | Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. | ||||||
7 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. | ||||||
8 | Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. | ||||||
9 | Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. | ||||||
10 | Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. | ||||||
11 | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. | ||||||
12 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. | ||||||
13 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. | ||||||
14 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. | ||||||
15 | Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |
Değerlendirme Sistemi
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TEMEL MİKROBİYOLOJİ | ADS1110416 | Güz Dönemi | 2+0 | 2 | 4 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Sümeyra NURDAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobiyoloji alanında temel bilgileri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar,Laboratuvarda uygulanacak çalışma kuralları,Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar,Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri,Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması,Bakterileri genetiği ve Antimikrobik maddeler,Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Boyalar ve boyama yöntemleri,Ara sınav,Stafilokok, streptokok, pnömokok ve basiller, mantarlar hakkında genel bilgi,Virüsler hakkında genel bilgi, bazı önemli virüs hastalıkları,Normal floralar ve örnek alma teknikleri,İmmunoloji’ye giriş, antijen-antikor reaksiyonları,Mikrobiyolojik tanı yöntemleri,Enfeksiyon hastalıklarına engel olabilecek mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmalardan korunma yolları,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Normal vücut florasını oluşturan mikroorganizmaları sayabilme Mikroorganizmaların patogenezini açıklayabilme Mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar) neden olduğu infeksiyon hastalıklarını ayırt edebilme Mikroorganizmalara tanı amacı ile uygulanan testleri sayabilme İnsanlarda lokal veya sistemik infeksiyonlara neden olan bakteri, mantar ve virüsleri sınıflandırabilme |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar | |
2 | Laboratuvarda uygulanacak çalışma kuralları | |
3 | Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar | |
4 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri | |
5 | Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması | |
6 | Bakterileri genetiği ve Antimikrobik maddeler | |
7 | Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Boyalar ve boyama yöntemleri | |
8 | Ara sınav | |
9 | Stafilokok, streptokok, pnömokok ve basiller, mantarlar hakkında genel bilgi | |
10 | Virüsler hakkında genel bilgi, bazı önemli virüs hastalıkları | |
11 | Normal floralar ve örnek alma teknikleri | |
12 | İmmunoloji’ye giriş, antijen-antikor reaksiyonları | |
13 | Mikrobiyolojik tanı yöntemleri | |
14 | Enfeksiyon hastalıklarına engel olabilecek mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmalardan korunma yolları | |
15 | Genel Değerlendirme |
Kaynak |
- Öğretim elemanı ders notu |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. | ||||||
2 | Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma. | ||||||
3 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | ||||||
4 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. | ||||||
5 | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. | ||||||
6 | Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. | ||||||
7 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. | ||||||
8 | Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. | ||||||
9 | Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. | ||||||
10 | Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. | ||||||
11 | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. | ||||||
12 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. | ||||||
13 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. | ||||||
14 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. | ||||||
15 | Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. |